Egunerokoan menu osasuntsu eta jasangarriak antolatzeko webgunea

  • Olatukoop-en bueltan mugitzen diren hiru proiekturen interkooperaziotik sortu da Jaki: Talaios, Tapuntu eta Lakari kooperatiben elkarlanetik, hain zuzen. Elikadura eta kontsumo arduratsua bultzatzen dihardu duela sei urtetik Zarauzko Lakari kooperatibak, eta Jaki izeneko tresna honen bidez bi alor horietan eragiten jarraitzea da haien asmoa. “Elikadura osasuntsua bultzatzea da helburua, horretarako asteko menuak eta errezetak antolatzen laguntzeko tresna eskainiz”, azaldu du Leire Udabe Aizpurua Jaki proiektuko arduradun eta Lakariko kideak.


2022ko urtarrilaren 28an - 06:12
Azken eguneraketa: 07:19

Aholkularitza eta formakuntza eskaintzen du Jaki proiektuak, egunerokoan etxeetan eta hainbat motako jantokietan menuak antolatzen laguntzeko. “Guk ez dugu dietetika edo nutrizio zerbitzurik eskaintzen, hau gehiago da plangintzari eta antolaketari begirako zerbait”, dio Udabek. Nola egiten dute aholkularitza zerbitzu hori? Bada, orain arte presentzialki eta online egiten zuten, baina azken berrikuntza honek tresna digitalak baliatzen ditu: software librearen bidez, errezeten datu-base handi bat sortu dute Talaioseko kideek, elikadura osasuntsua eta garaian garaiko eta tokiko produktuak kontuan izanik.

“Zarauzko Lakariren dendan, sumatzen genuen jende batek, denbora faltagatik edo sukaldean aritzea gehiegi gustatzen ez zaiolako, menuen plangintzan eta antolaketan laguntza behar zuela”, azaldu du Udabek. Behar horri tiraka bururatu zitzaien tresna digital hau lagungarri izan zitekeela. “Bi menu ditugu aukeran: udaberri eta udakoa batetik, eta udazken eta negukoa bestetik”, zehaztu du. Urtean 80 euroren truke, eguneroko menuak antolatzeko eta errezetak kontsultatzeko tresna digitala izanen du eskura erabiltzaileak.

Elikadura kontzientea eta jasangarria

Etxeetan ez ezik, eskoletako jantokietan eta bestelako tokietan ere elikadura osasuntsua bultzatzeko tresna erabilgarria izan daiteke Jaki, bultzatzaileen ustez. “Elikadura osasuntsuaz ari garenean, bi abizen jartzen dizkiogu guk: kontzientea eta jasangarria”. Jasangarritasunaren alorrean, hurbilekoa eta agroekologikoa izateari garrantzia ematen diote, eta elikadura kontzienteaz ari direnean, berriz, horri eskaini beharreko denboraz eta arretaz ari dira. “Garrantzitsua da zentzuzko elikadura izatea, horri atentzioa jartzea eta gure gorputza entzutea eta begiratzea”. Horrez guztiaz gain, menuak ekonomikoki eskuragarriak izatea ere bilatu dute.

Jaki.lakari.eus helbidean proiektuaren iguruko informazio guztia eta tresna digitala bera daude eskuragarri. Menu finkatuak eta horietatik berriak sortzeko aukera, errezeten bilatzailea eta norberak bere menuak antolatzeko planifikazio tresna eskaintzen ditu, momentuz, eta horrez gain, hilero elikadura osasuntsuari lotutako bideo bat igotzen dute.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
"Lurra taupaka" festara deitu du Amillubi proiektuak, maiatzaren 11n

Laborantza lur emankorrak ondasun kolektibo bilakatu nahi ditu Amillubi proiektuak. Horretarako herritarren eta hainbat kolektibo eta erakunderen ekarpenak biltzen ari da eta maiatzaren 11rako egun osoko festa antolatu du Amillubin bertan, egitasmoari bultzada emateko.


2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
Marta Barba Gassó:
"Tomate hidroponikoa lur faltagatik jarri da eta lur falta monolaborantzaren ondorio da"

Tomateaz tesia egina du Marta Barba-k eta Egonarria saioan Eli Pagolarekin elkarrizketan azaldu du zer den hidroponia teknika. Bere hitzetan, gakoa da aztertzea "noiz eta zergatik" sartu zen hidroponia Euskal Herrian: "Lur arazoak daudelako. Eta lur arazoak daude... [+]


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


Eguneraketa berriak daude