2030eko menua. Elikadura-eredua eraldatzeko menua eraldatzea gida praktikoa da, gizataldeen menua osasungarriagoa, jasangarriagoa eta bidezkoagoa bihurtu nahi dutenei beharrezko tresnak eta ezagutzak ematea helburu duena.

Edukiak prozesu honetarako behar diren ezagutzak biltzen ditu, elikadura osasungarri eta jasangarrirako oinarrietatik eta menuaren egituratik hasi eta gai teknikoagoetara arte, hala nola sukaldeko langileen ratioa, elikagai-partida edo lizitazio publikoetan irizpide espezifikoak sartzea.

Gidak haur eta lehen hezkuntzako 173 eskola baino gehiagori emandako aholkularitzan eskuratutako esperientziak eta ezagutzak biltzen ditu; 30.000 menu baino gehiago, emaitza arrakastatsuekin. Eredu horrek fruitu eta barazkien, osoko zerealen eta lekaleen kontsumoa areagotzen du, animalia-jatorriko azukre eta proteinak nabarmen murrizten ditu elikadura-ohitura onak sustatzeko, eta haur eta gazteen gehiegizko pisua eta obesitatea murrizten du.

Sukaldaritzarekin lotutako ataletan, Chef2020 sareko sukaldariek parte hartu dute, elikadura-eredu berri bat eraikitzen laguntzen duten profesionalek. Gidak gure geografiako hainbat lekutan izandako esperientzien adibide zehatzak eskaintzen ditu; horien artean, Iruñako Hemengoak-De aquí proiektua nabarmentzen da.

Informazio gehiago hemen.

Deskargatu gida PDF formatuan.