Irizpide agroekologiko eta tokiko ekonomian oinarrituriko ereduaren erreferentziako esperientzia da Larrabetzuko eskola-jantokia. Gurasoen Elkarteak kudeatzen du.
Elkarteak zehazten ditu menuak eta erosketak eta bera arduratzen da langileak kontratatzeaz. Hartara, harreman estua dute inguruko ekoizleekin eta merkatariekin.
Helburuak:
-Osasuna eta nutrizioa:Betiko eran sukaldatutako dieta orekatua,tokiko eta garaian garaiko lehengaiekin, ahal den neurrian ekologikoak.
-Erantzunkizun ekonomikoa: Tokiko lehen sektorea eta merkataritza bultzatu, langileen kontratazioan herriko biztanleak lehentasuna.
-Hezkuntzan txertatzea: elikadurarekiko ohitura onetan heztea. Elikaduraren garrantzia, herriko ekonomia bultzatzearen garrantsia, elkarbizitza,ondakinen ustiapena, eskolako ortua…
Larrabetzuko jantokia proiektua zenbakietan:
-250 menu egunean.
-Jatorduak hiru txandatan antolatura.
-14 langile: begiraleak eta sukaldariak.
-190.000 € aurrekontua ikasturteko.
-Aurrekontuaren %80 herrira itzultzen da: soldatak, dendak, baserritarrak.
-Langileen kontratazioan, Larrabetzu eta Morgako biztanleak lehenesten dituzte.
-Betíko eran prestatutako lehengai fresko eta sasoikoak.
-Beharrizan bereziak dituzten umeentzat, dieta pertsonalizatua.